Dieta dla sportowca- superfood

ch właściwościach pokarmów typu superfood rozpisuje się coraz więcej znanych lekarzy, dietetyków, oraz fanów tego typu jedzenia. Coraz lista tych produktów powiększa się o kolejne pozycje wraz z przybliżonym opisem ich działania.

Dieta dla sportowca- superfood Pożywienie posiadające wiele składników odżywczych i unikalne właściwości zdrowotne- . Dieta urozmaicona w tego typu jedzenie z pewnością wyjdzie na zdrowie.

Super food w praktyce

O dobrych właściwościach pokarmów typu superfood rozpisuje się coraz więcej znanych lekarzy, dietetyków, oraz fanów tego typu jedzenia. Coraz lista tych produktów powiększa się o kolejne pozycje wraz z przybliżonym opisem ich działania. Najpopularniejszym super jedzeniem jest chyba miód. Ta produkowania przez pszczoły ciecz jest źródłem wielu istotnych składników, a jako, że jest produktem zawierającym dużo cukrów, to ma prawie nieskończona datę przydatności do spożycia.

Lista super-jedzenia jest dość długa i nikt jeszcze jej nie usystematyzował, a to ze względu na coraz to nowe odkrycia działania poszczególnych produktów żywieniowych. Dla fanów czekolady: ziarno kakaowca również jest uznawane za superfood, ze względu na bogactwo minerałów, a zwłaszcza magnezu, który jest bardzo łatwo przyswajalny.


Wchłanianie witamin

Ilość składników w suplementach diety może być niebotycznie duża, jednak niestety takie preparaty mają często bardzo niską wchłanialność i nie uzupełniają naszego zapotrzebowania na mikro i makro elementy. Te najtrudniej przyswajalne minerały powinniśmy zapewnić sobie w diecie, w posiłkach spożywanych dodatkowo w razie potrzeby.

Kostka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao dostarczy nam niezbędnego dla naszego układu nerwowego magnezu. Pietruszka dodana do sałatki czy na młode ziemniaczki doskonale uzupełni niedobory witaminy C. Takich małych dodatków jest sporo i bez problemu można sobie odpowiednio wcześnie zaaplikować dawkę naturalnych witamin, które wchłaniają się dużo lepiej niż te w tabletkach.


Dietetyczna dieta

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.



© 2019 http://eltermserwis.waw.pl/