higiena i bezpieczeństwo

Dodane: 27-06-2016 16:15
higiena i bezpieczeństwo smary spożywcze

Za dużo chemii

Nadmiar chemii szkodzi ? o tym chyba wie każdy, jednak mało kto tak naprawdę coś z tym robi. Nadmiar używania fosforanów ułatwia rozprzestrzenianie się glona w wodzie, substancje zapachowe powodują podrażnienia skóry.

Przy używaniu współczesnej chemii domowej należy zachować środki ostrożności: gumowe rękawice to absolutna podstawa. Należy też pamiętać, aby każdą powierzchnię mytą chemikaliami dokładnie spłukać lub wytrzeć szmatką z wodą, aby nie pozostawić środka czyszczącego na powierzchni. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza przy posiadaniu małych dzieci.


O czystości w przemyśle spożywczym

Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.


O alternatywnych środkach czystości

Ekologiczne produkty zyskują na popularności. Wierzymy w ich jakość oraz w to, że nie zatruwamy środowiska. Warto się przyjrzeć organicznym kosmetykom i ekologicznym środkom czystości. Czy warto się skusić? Proszki do prania są skuteczne, ponieważ zawierają m.in fosforany, które potem stają się bardzo dużym problemem w przyrodzie. Biorąc pod uwagę , że coraz łatweij o ekologiczny zamiennik warto trochę poeksperymentować - to wcale nie musi duzo kosztować. Poczytajmy opinie na forach internetowych, poszukajmy alternatywy - ekologicznie nie zawsze znaczy drożej, i nie zawsze znaczy że mniej skutecznie.



© 2019 http://eltermserwis.waw.pl/