Miotła - czym jest?
Miotła ? proste narzędzie czyszczące służące do usuwania pyłu i śmieci z płaskich powierzchni, przede wszystkim podłóg. Składa się z podłużnej, cylindrycznej rączki (styliska) i umieszczonego na jej końcu aparatu czyszczącego (w tradycyjnych miotłach pęk rózeg). Dawniej miotły powszechnie uznawano za podstawowy atrybut wiedźm i czarownic. Ich rola jako narzędzi umożliwiających latanie osobom uprawiającym czarną magię do dziś przetrwała w baśniach, legendach i popkulturze.
Mniejsze narzędzia czyszczące o podobnej konstrukcji często określa się mianem miotełek. Za odmianę miotły można uznać mop.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Miot%C5%82a
Co niesie ze sobą chemia domowa i kosmetyki?
Musimy być świadomi tego, że każdy rodzaj chemii, czy to w kosmetykach czy też w środkach czystości, może wpłynąć na nasze zdrowie. Jeżeli używanie jakiegoś specyfiku powoduje takie objawy jak podrażnienia, swędzenie lub inne niepokojące objawy należy rezygnować z używania takiego środka. Przy sprzątaniu zachowajmy wszelkie środki ostrożności- oczywiście nie dotyczą one ekologicznych środków, takich jak ocet czy sok z cytryny. Takie środki mimo nieprzyjemnego zapachu nie powinny wyrządzić nam żandnej szkody.
Ścieranie kurzy w kuchni
Porządki w kuchni robione są zwykle systematycznie, przynajmniej raz w tygodniu. Jednak co jakiś czas robione są także w kuchni generalne porządki. Wówczas dokładniej niż zwykle czyszczone są kuchenne urządzenia, które na co dzień są bardzo często używane i brudzone. Podczas robienia generalnych porządków czyszczone są także płytki, nie tylko podłogowe, ale też te znajdujące się na ścianach. Szczególnie narażone na różne zabrudzenia są płytki umieszczone za kuchenką gazową czy nad stołem, na którym zwykle przygotowywane jest mięso do obróbki termicznej, dlatego takie płytki muszą być co jakiś czas czyszczone specjalnymi środkami. Ważne jest również to, aby w kuchni nie osadzał się żaden kurz, wobec tego jest on dokładnie ścierany przy użyciu różnych preparatów.